Ik wil lenen
1. Kan ik lenen? Wat zijn de voorwaarden?
Niet iedereen komt in aanmerking voor een sociale lening. Er zijn een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor een sociale lening.
Wat de voorwaarden zijn, lees je hieronder en vind je ook terug via onderstaande link
Voorwaarden Vlaamse woonlening | Vlaams Woningfonds
Als je aan de voorwaarden voldoet, kan je via KANVAZ een Vlaamse Woonlening aanvragen bij het Vlaams Woningfonds. Wij starten samen met jou het dossier op. Als je aanvraagdossier volledig is samengesteld, bezorgen we dit aan het Vlaams Woningfonds.
Het Vlaams Woningfonds zal jouw krediet nakijken en goedkeuren. Zij beheren jouw dossier verder.
2. Waarvoor en hoeveel kan ik lenen?
Je kan een Vlaamse woonlening afsluiten voor:
- de aankoop van een private of sociale woning of appartement. Hiervoor kan je lenen: de koopprijs (inclusief BTW, registratierechten en notariskosten) of, indien deze lager is, de geschatte verkoopwaarde van de woning.
- het behoud van een woning in geval van een echtscheidingsprocedure of beëindiging van de samenwoning. Hiervoor kan je lenen: de som van de bedragen van de schulden, inclusief de wederbeleggingsvergoeding, te verhogen met de registratierechten en notariskosten.
- renovatiewerken, zowel in een aan te kopen woning of appartement, als in je bestaande woning of appartement. Hiervoor kan je lenen: de kostprijs van de werken (inclusief BTW) of, indien deze lager is, de geraamde waarde van de werken, te verhogen met de notariskosten. De schatter van het Vlaams Woningfonds bepaalt via een checklist of de werken noodzakelijk zijn. Als de werken noodzakelijk zijn om jouw woning aan te passen aan de veiligheids- gezondsheids- en woonkwaliteitsnormen, dan moet je ze verplicht bijlenen bij het Vlaams Woningfonds. Maar je kan ook bijlenen voor werken die niet noodzakelijk zijn. De werken die je uitvoert, moeten binnen de 3 jaar na het tekenen van de akte uitgevoerd zijn.
Het bedrag van een Vlaamse Woonlening mag in ieder geval niet hoger zijn dan de geschatte verkoopwaarde van de woning of het appartement na de beleende werken.
3. Hoe lang loopt mijn lening?
De standaard duurtijd van een lening is 25 jaar. Je kan voor een kortere duurtijd kiezen, maar alleen als je genoeg financiële draagkracht hebt en de maandelijkse aflossing dus niet te hoog ligt.
Je kan zelf niet voor een langere duurtijd kiezen, tenzij je de maandelijkse afbetalingen op 25 jaar financieel niet aankan. Het Vlaams Woningfonds kan je duurtijd verlengen totdat de maandelijkse aflossing voldoende zakt. Leningen met een duurtijd van langer dan 30 jaar zijn niet mogelijk.
De lening moet terugbetaald zijn in het jaar dat de jongste ontlener 75 jaar wordt.
4. Wat zijn mijn verplichtingen als ik een Vlaamse woonlening afsluit?
Bij een Vlaamse Woonlening heb je drie belangrijke plichten:
- Je moet de woning zelf bewonen en je moet je er domiciliëren binnen de twee jaar na het verlijden van de akte.
- Je hebt tijdens de hele looptijd van je lening een brandverzekering. Je moet verplicht een brandverzekering aan nieuwwaarde afsluiten voor je woning. Je kiest zelf bij welke verzekeraar je dat doet. Als je later tijdens de looptijd van je lening niet meer verzekerd bent, dan kan het Vlaams Woningfonds de lening volledig vervroegd opeisen.
- Je leent verplicht voor noodzakelijke werken, als de schatter dit nodig vindt om te voldoen aan de kwaliteitsnormen.
5. Hoe vraag ik een Vlaamse woonlening aan en verloopt het aanvraagdossier?
Voor een simulatie maak je een afspraak om langs te komen in één van onze kantoren.
Breng zeker volgende documenten mee:
- de identiteitskaart van jezelf en eventuele andere mede-ontleners.
- het laatste beschikbare aanslagbiljet van jou en van alle personen die samen met jou in de woning zullen wonen.
Opgelet: enkel Belgische aanslagbiljetten kunnen aanvaard worden. Een aangifte van de belastingen of een berekening van tax-on-web gelden niet. - bewijsstukken van jouw inkomen van de laatste drie maanden (loonfiches, attest, uitkeringen, bewijs leefloon)
- bewijs van jouw uitgaven aan andere leningen.
- indien van toepassing: bewijs van maandelijkse betalingen van groeipakket en alimentatie.
Voor het openen van je kredietaanvraag maak je een afspraak. Tijdens deze afspraak betaal je de dossierkosten. De dossierkosten bedragen 100 euro die je via bancontact betaalt. Wanneer het Vlaams Woningfonds (VWF) de dossierkosten ontvangt, leggen ze alle voorwaarden vast: je gezinstoestand van die dag, de marktrentevoet van die dag en het recentste belastbaar inkomen zoals dat gekend is bij de belastingdienst die dag. Deze dag wordt de referentiedatum.
Je krijgt de 100 euro terugbetaald als je het kredietaanbod weigert of als het VWF je leningsaanvraag afkeurt.
Je bezorgt ons alle noodzakelijke gegevens, we bezorgen je hiervoor een overzicht.
Alle documenten die je ons ingevuld bezorgt moeten een datum hebben die na de betaling van de dossierkosten valt.
Wanneer je een berekening laat maken én een dossier wil opstarten moet je 2 afspraken inboeken zodat we genoeg tijd kunnen voorzien voor jou.
Een schatter van het VWF komt de woning bekijken om de waarde vast te stellen. Dat is de schatting. De schattingen en plaatsbezoeken zijn altijd gratis.
Voor de schatting (eigenlijk al bij het openen van het dossier) bezorg je ons volgende gegevens:
- gegevens over de woning aan de hand van formulier VWF, EPC, keuring elektriciteit;
- een schets van de woning of plannen met de indeling.
Na de schatting ontvangt KANVAZ het schattingsverslag.
Aan de hand hiervan kunnen we de leningsaanvraag vervolledigen. Het schattingsverslag bepaalt de maximale leningsbedragen voor aankoop, eventuele renovatiewerken en eventueel het bedrag voor de notariskosten.
Na afwerking van jouw dossier door KANVAZ wordt jouw dossier verder behandeld door het VWF.
Het VWF keurt jouw aanvraag goed, als je aan de voorwaarden voldoet en jouw woning is goedgekeurd.
Je ontvangt dan een brief met het schriftelijk aanbod. Je ondertekent dit schriftelijk aanbod en stuurt het terug naar het VWF. Wanneer het VWF dit ontvangt bezorgen zij alle documenten aan de notaris om de akte voor te bereiden.
Nadat de notaris de documenten van het VWF ontvangt, begint die met de akte voor te bereiden. Hij/zij contacteert je voor een concrete datum voor de ondertekening van de akte. Wanneer je akte getekend is betaal je voor de 8ste van de volgende maand intrest en voor de 8ste van de daaropvolgende maand het volledige maandbedrag (kapitaal+intrest).
Het Vlaams Woningfonds betaalt het kredietbedrag nooit rechtstreeks aan de ontleners. De gelden worden tijdig gestort op de financiële rekening van de door jou gekozen notaris, zodat deze de verkoper of vorige kredietverstrekker/geldschieter kan betalen.
Indien je werken uitvoert, wordt het daarvoor bestemde kredietbedrag op een lopende rekening bij het Vlaams Woningfonds geplaatst. Je kan dan onbetaalde, originele facturen die je hebt ondertekend als ‘goed voor betaling’ opsturen, mailen of opladen via “MijnWoningfonds”. Het VWF betaalt dan rechtstreeks aan de aannemer en/of leverancier in kwestie.
6. Heb je nog een andere vraag?
Nieuwsberichten
Bij een nieuwe naam, een nieuw logo en een nieuwe huisstijl, hoort uiteraard ook een nieuwe website! We heten je van harte welkom op de nieuwe website van KANVAZ!
Je vindt hier allerlei informatie terug rond sociaal wonen in de regio tussen Aarschot, Diest en Tienen. Of je nu wil huren, kopen of lenen, al bij ons woont od interesse hebt om je woning te verhuren... je leest het allemaal hier.
De komende maanden vullen we onze website verder aan met meer informatie over ons huurpatrimonium en onze projecten.
Veel leesplezier!
Interesse om te lenen?
Aarzel niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag verder.